Wat gebeurde er die dag in de keuken?
Grote en kleine mensen wandelden zondagmorgen de Eeckenrhode-keuken binnen waar de koffie en de koekjes al klaar stonden. Even kennis maken maar niet te lang. “Aan de slag”, zo luidde het door de keuken en er wezen wat vingers richting de klok. “Om één uur moet alles opgediend worden.” Na een kort intro en welkom van Marc Klok werd het menu door Mart van Bakel de chefkok uitgelegd en verdeeld onder de aanwezigen. Mart had als kok met zijn assistent al enige voorbereidingen getroffen zoals onder andere het voorbereiden van de wildragout.
Keukenbrigade opereerde als een geoliede machine
Daar ging iedereen aan de slag. Het leek werkelijk alsof er iedere zondag op deze wijze werd gekookt door deze groep prachtig samenwerkende kinderen en kleinkinderen van diverse bewoners van Eeckenrhode. Ieder gerecht werd door een aantal volwassenen en kinderen bereid onder toeziend oog van Marc en Mart. Want hoeveel zout gaat er nu eigenlijk in zo een grote hoeveelheid aardappelen?
‘Just in time’
Vele kilo’s aardappels werden geschild voor de puree, stukken vis werden in kleine stukjes gesneden voor de romige vissoep en ook de pesto werd vers gemaakt. De vis werd gebakken, de ragout geroerd, de rode kool voorzien van stukjes appel en zo kwam het dat tot ieders verbazing alles op tijd klaar was. Het gebeuren was zo georganiseerd dat de koks en kokkinnen lekker konden meegenieten van iedere gang.
En ondertussen werden alle tafels gedekt, flessen wijn ontkurkt en werd er reikhalzend uitgekeken naar het ‘Kindermenu’.
“ Volgend jaar weer!” Zo luidde het in de keuken.
———– persoonlijke noot ————————–
Alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hartelijk dank voor de topprestatie!! Jullie hebben heerlijk gekookt, tafels gedekt en alle gasten bediend. Was super! Dit gaan we zeker weer doen.
Mart van Bakel, chefkok Eeckenrhode